Tudta-e,
- a zsírok a legtöbb életforma számára nélkülözhetetlen anyagok, melyek a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében egyaránt szerepet játszanak?
- energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, állandó szinten tartják a testhőmérsékletet, szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez?
- napi energia-bevitelünk 15-30 %-a zsírfélékből származik?
- egy gramm zsír kétszer annyi energiát tartalmaz, mint ugyanakkora mennyiségű szénhidrát vagy fehérje? 1 g zsír = 38,9 kJ; 1 g szénhidrát = 17,2 kJ; 1 g fehérje =17,2 kJ,
- miközben a zsírsavak nélkülözhetetlenek az élethez, az elfogyasztott zsírfélék mennyisége, fajtái, és arányai döntően befolyásolják egészségi állapotunkat, életkilátásainkat?
- egyes élelmiszerek gyártása és ételek elkészítése (pl. bő zsiradékban sütés) során keletkező transz-zsírsavak növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és ez a veszély Magyarországon is fennáll
- a sütés közben felhasznált zsiradékot semmilyen háztartási praktikával nem lehet fogyasztásra alkalmassá tenni, mert az íz, szag, szín javítható ugyan, de a káros bomlástermékek túlnyomó része a zsiradékban marad?
Étkezési zsiradékok
Összegzés:
A zsírok a szervezet alapvető építőkövei és az élet nélkülözhetetlen vegyületei. Ugyanakkor elfogyasztott mennyiségük és összetételük szerint komoly kockázati tényezőt jelenthetnek a különböző kórfolyamatok kialakulásában. Ezért rendkívül fontos a tudatos vásárlói és fogyasztói magatartás, a zsírfélék fajtáinak ismerete, és a vásárolt termékek zsír- és szénhidrát tartalmának, azok energiatartalmának, és sajátos összetételének figyelemmel kísérése, nemkülönben a zsírbevitel mérséklése.
Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA- Hírlevél -V. évfolyam 9. szám, 2012. szeptember
Kiadó: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
No Comments