TUDTA-E, HOGY
· a szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsok használatával ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk?
· a napi 5 adag gyümölcs és zöldség fogyasztása számos európai ország táplálkozási ajánlásának sarokköve?
· a legtöbb flavonoid vegyület a kedvező hatását egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin) együtt fejti ki?
· a túlzott mennyiség visszaüthet, így egyes antioxidánsok (béta-karotin, A-, C-, E-vitamin) külsőleges pótlása nem minden esetben egészségvédő tényező?
· az antioxidáns vitaminok együttes adása hatásosabb, mint külön-külön történő fogyasztásuk? Az élő szervezetben ugyanis az antioxidánsok, köztük a vitaminok, egységes, egymásra épülő
rendszert alkotnak.
Mik is azok az antioxidánsok?
Hajlamosak vagyunk egy-egy titokzatosan csengő hatóanyagnak megannyi jótékony hatást tulajdonítani, majd ennek a fogyasztásától várni minden testi problémánk megoldódását. Ez az irreális elvárás különösen az olyan sokat kutatott, de néha mégis ellentmondásos eredményekkel szolgáló összetevők esetében igaz, amelyek a legtöbb növényi eredetű élelmiszerünkben jelen vannak. Nem árulunk tovább zsákbamacskát, bizony a sokféle, de mégis többnyire hasonló funkciójuk révén együtt emlegetett antioxidánsokról van szó.
Emlékeztetőként felsoroljuk a hatóanyagcsoport főbb jellegzetességeit, hiszen a témáról korábban már részletesebben olvashattak a Táplálkozás és Tudomány Hírlevélben, valamint a Dietetikai Kisokos 5. számában is. (1, 2) Jelen hírlevél célja, hogy a gyakorlati hasznosítását, jelentőségét is közelebbről megértsük ennek a szerteágazó csoportnak.
Az antioxidánsok főbb hatásairól
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.
Szerepük a szervezetben vagy a külső környezetben keletkező szabadgyökök elbontása, semlegesítése. Ebből adódóan több olyan egészségi probléma ellen hatásosnak bizonyultak, amelyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból erednek vagy azzal kapcsolatosak (például: szív- és érrendszeri, valamint daganatos elváltozások).
1. táblázat Néhány antioxidáns és főbb hatásaik
Forrás:
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Dietetikai Kisokos 5., 2013.
Schmidt Judit: A vízben oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban. 2013. október 1.
http://www.preventissimo.hu/tudastar/cikk/134
Schmidt Judit: A zsírban oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban. 2013. október 1.
http://www.preventissimo.hu/tudastar/cikk/133
Antioxidáns neve | Főbb hatásai |
C-vitamin | Nélkülözhetetlen anyag a növekedéshez, a fogak, az íny és a véredények épségéhez, a sebgyógyuláshoz, számos hormon és a kollagénfehérje képződéséhez, valamint a csont és a kötőszövetek kialakulásához és növekedéséhez. Önmagában is antioxidáns tulajdonságú, lánctörő antioxidáns. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és bétakarotin regenerációját segíti, és együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is. |
E-vitamin | Nyolc hasonló hatású vegyület gyűjtőneve, ezeket tokoferoloknak és tokotrienoloknak is nevezik. A táplálékainkban található E-vitamint elsősorban az alfa- és gammatokoferolok alkotják. A tokoferolok antioxidáns tulajdonságaik révén gátolják a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját, ezáltal részt vesznek a sejthártya épségének fenntartásában, csökkentik a szívinfarktus és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Elősegítik a vörösvérsejtek képzését, az izmok és más szövetek kialakulását. Az E-vitamin meggátolja a béta-karotin és a C vitamin oxidációját, míg az E-vitamin és a szelén fokozzák egymás hatását. Az E-vitamin emellett a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik elsődleges szerepet. A daganatok kivédésében nem meghatározó a jelentősége. Mellékhatása miatt nem indokolt, hogy az egészséges ember a napi szükségletnél (12 mg-nál) több alfa-tokoferolt fogyasszon. |
A-vitamin és a karotinoidok | Növények az A-vitamin előanyagait, a karotinoidokat tartalmazzák, A-vitamin a tejben,tejtermékekben, belsőségekben, tojásban van. A többféle karotinoid közül a legjobb hatásfokkal a béta-karotin alakul át a szervezetben A-vitaminná. Az A-vitamin és a karotinoidok védenek az oxigén szabadgyökökkel szemben, közömbösítik a peroxidgyököket. A látás, az immunfolyamatok, a csontanyagcsere, a növekedés, a hámképződés folyamatában is részt vesznek. Fontosak a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok megelőzésében. A karotinoidokhoz tartozik a likopin, bétakarotin, lutein, zeaxantin, kapszaicin, kapszorubin. A napi szükségletnek megfelelő (6 mg) béta-karotin felvétele hasznos mind a szív- és érrendszeri, mind a daganatos betegségek megelőzésében. A nagyobb adagú alkalmazása a szakirodalmi adatok alapján azonban megfontolandó, különösen dohányosok esetében. A lutein és szérumszintje fordított összefüggésben áll az öregedéssel kapcsolatos szemészeti problémák, mint például a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatával. A likopin felszívódását elősegíti a melegítés, feldarabolás és a kevés zsiradék. A daganatos betegségek néhány típusának kialakulási lehetőségét csökkenti. |
Flavonoidok | 13 fő vegyületcsoportra oszthatók és jelenleg mintegy 6 000 féle vegyületet ismerünk. A növények saját védelmükre termelik a flavonoidokat, elsősorban a növényi kórokozók, a káros UV sugárzás ellen. Ezen kívül természetes színezőanyagok, íz-, illatkomponensek. Élettani szerepük szerteágazó: antioxidáns, antikarcinogén, immunmoduláns, gyulladáscsökkentő, antiallergén, antivirális, antibakteriális. Gátolják az endothelin-1 szintézisét, ami egy érszűkítő peptid. Kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkentik a vérlemezkék összetapadási képességét, így véralvadásmérséklő hatásuk van. Koleszterinszint-csökkentő hatással is rendelkeznek. A flavonoidok a C-vitamin hatását fokozzák, és gátolják annak lebomlását. Ide tartoznak a flavanonok, flavonok, flavonolok (pl. a kvercetin), flavanok, antociánok és izoflavonok. |
TIPP: AZ EGÉSZSÉGES SZERVEZETBEN KÉPZŐDŐ SZABAD GYÖKÖK ÉS A HATÁSTALANÍTÁSUKRA ALKALMAS ANTIOXIDÁNSOK FELVÉTELE KÖZÖTTI EGYENSÚLY MEGFELELŐ, VÁLTOZATOS TÁPLÁLKOZÁSSAL MEGVALÓSÍTHATÓ.
Főbb élelmi antioxidánsforrásaink és azok hatásai a szervezetben
A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a mindennapokban leginkább fogyasztott antioxidánsforrásokat és azok legjellemzőbb biológiai hatásait, valamint a fogyasztásukkal kapcsolatos hasznos tudnivalókat.
Jó tanács: a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként naponta összesen mintegy 400-600 gramm zöldség és gyümölcs szerepeljen az étrendben. Ezen belül is érdemes vegyesen, minél többféle és minél több színű (akár egy étkezésen vagy egy napon belül is), lehetőleg idényjellegű, friss, nyers vagy kíméletes konyhatechnológiával készített gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani (ha csak lehet héjastul vagy préselve) a szervezetünkre kedvező hatás(ok) elérése érdekében. (10)
TIPP: MINDEN SZÍN MÁS-MÁS TÍPUSÚ HATÓANYAGOT TAKAR, ÍGY MINÉL TÖBB SZÍNŰ ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT FOGYASZT, ANNÁL TÖBBET TESZ AZ EGÉSZSÉGÉÉRT.
Amennyiben soknak vélnénk az említett mennyiséget, gondoljunk arra, hogy egy közepes méretű alma kb. 150 gramm, egy közepes méretű paradicsom körülbelül 100 gramm, egy adag főzelék vagy zöldségköret is legalább 200-250 gramm zöldséget tartalmaz. Ha már csak ennyit fogyasztunk a nap során, akkor is könnyedén teljesítettük a napi javasolt gyümölcs-, zöldségmennyiséget.
2. táblázat A flavonoidok csoportosítása
Forrás: Kiss-Tóth Bernadett: A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban.
http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/209
Alcsoport neve | Főbb képviselőik | Főbb forrásaik |
Flavonolok | kvercetin, kempferol, miricetin | hagyma, póréhagyma, fodros kel, brokkoli, alma, banán, áfonya, gránátalma, paradicsom, hajdina, tea, vörösbor |
Flavonolok | heszperidin, naringenin | citrom, narancs, grépfrút, ananász, csicseriborsó, galagonya, berkenye, kömény, bors |
Flavonolok | katechin, epikatechin | zöld és fekete tea, komló, sör, alma, barack, szilva, szőlő, áfonya, saláta, kakaó, vörösbor |
Flavonolok | apigenin, luteolin | alma és más gyümölcsök héja, citrom, zeller, olívabogyó, petrezselyem és oregánó |
Izoflavonok | daidzein, genisztein | szója, csicseriborsó, földimogyoró |
Antocianinok | cianidin, delfinidin, malvinidin, petunidin |
cseresznye, megy, kék és piros színű szőlő, áfonya, földieper, lilahagyma, vöröskáposzta, cékla, bodza, szeder, meggy, padlizsán, retek, cékla, vörösbor |
Mi a helyzet az étrend-kiegészítőkkel?
Az antioxidánsok széles körű betegségmegelőző hatásait tekintve egyértelműnek tűnne, hogy ha természetes formában fogyasztva ilyen hatásosak, mennyivel jobb lenne, ha kapszulázott formában, koncentráltan juthatnánk hozzá ezekhez a hatóanyagokhoz. Azonban, ahogy a táplálkozástudomány területén sok minden, ez sem teljesen egyértelmű. Számos cáfolata ismert már ennek a feltevésnek is.
Úgy tűnik, hogy az antioxidáns hatású vitaminok és ásványi anyagok nagy dózisban, étrend-kiegészítők formájában nem csökkentik jelentősebben a szív-ér rendszeri betegségek és a rák kockázatát. A polifenolok antioxidáns tulajdonságát elsősorban laboratóriumban (in vitro), azaz az emberi szervezeten kívül tanulmányozták. Azt sem egyszerű bizonyítani, hogy a polifenolok az emberi szervezeten belül is antioxidáns szerepet játszanak-e, mivel emésztésük során átalakulásokon mennek keresztül. (11)
A kapszula vagy tabletta formájában fogyasztott antioxidánsok nem feltétlenül csökkentik a különböző betegségek kialakulását, pédául egy széleskörű tanulmánynál a béta-karotin szedése a dohányzók körében egyenesen növelte (10%-kal) a tüdőrák kockázatát. Ugyan a nemdohányzók esetében a kockázat nem volt kimutatható, a béta-karotin biztonságossága étrend-kiegészítő formájában az esetükben mégsem igazolható. A nagy dózisú E- és A-vitaminpótlás veszélyessége sem kizárt. (8)
Összegzésül
További vizsgálatok, kutatási eredmények szükségesek annak megállapítására, hogy a különböző lakosságcsoportok részére pontosan meghatározott ajánlásokat fogalmazhassunk meg. Amennyiben szükséges, a lakosság egésze számára a nem nagy dózisú kiegészítés (például multivitamin-, ásványianyag-kiegészítő formájában) javasolható csak, a külön-külön történő, különösen a megadózisok szedése nem támogatott, sőt kifejezetten kerülendő. (10)
Egyre több információval rendelkezünk a táplálékainkban található és az étrend-kiegészítőként szedhető antioxidánsok szerteágazó egészségi hatásaira vonatkozóan, azonban számos eredménnyel kapcsolatban további vizsgálatokra van szükség. A pontos mennyiségek és gyakoriságok meghatározásáig figyeljünk a vegyes, változatos, kiegyensúlyozott étrendre, de különösképpen fogyasszunk minél több színű és fajta zöldséget és gyümölcsöt!
Felhasznált irodalom:
1. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Az antioxidánsok jelentősége a táplálkozásban.
TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 4. szám, 2006. április. http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/2006_aprilis.pdf
2. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Dietetikai Kisokos 5., 2013. http://mdosz.hu/hun/wpcontent/uploads/2016/03/diet_kisokos_5.pdf
3. Kiss-Tóth B: A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban.
http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/209
4. Pécsi T: A polifenolok haszna. Új DIÉTA, 2011/3-4, 10-11. http://mdosz.hu/hun/wpcontent/uploads/2016/03/20113-4.pdf
5. Schmidt J: A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai. http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/267
6. Schmidt J: A tea egészségre gyakorolt hatásai. URL: http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/301
7. American Institute for Cancer Research’s: Foods That Fight Cancer: Coffee. URL:
http://www.aicr.org/foods-that-fightcancer/coffee.html?utm_campaign=cru&utm_medium=email&utm_source=0615email
8. Bjelakovic G, Nikolova D et al.: Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy
participants and patients with various diseases. URL:
http://www.cochrane.org/CD007176/LIVER_antioxidant-supplements-for-prevention-ofmortality-in-healthy-participants-and-patients-with-various-diseases
9. Brickman MA, A Khan AU et al.: Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults. Nature Neuroscience, 2014;17:1798–1803. doi:10.1038/nn.3850 URL:
http://www.nature.com/neuro/journal/v17/n12/full/nn.3850.html
10. Food Insight: Functional Foods Fact Sheet: Antioxidants. URL:
http://www.foodinsight.org/Functional_Foods_Fact_Sheet_Antioxidants
11. European Food Information Council: A polifenolok. FOOD TODAY, 2015; 02. URL:
http://www.eufic.org/article/hu/page/FTARCHIVE/artid/A_polifenolok/
12. Latest UK alcohol unit guidance. URL: www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/alcoholic-drinksunits/latest-uk-alcohol-unit-guidance/
Forrás: Táplálkozási Akadémia hírlevele 9.évfolyam 8. szám – 2016. augusztus – Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
No Comments