A legújabb kutatások szerint a tej nem egyszerű tápanyag, hanem egy komplex jelátviteli rendszer, így mindenkinek egyedileg kell mérlegelnie, hogy előnyei és hátrányai milyen mennyiség fogyasztása esetén egyensúlyozódnak ki.
Linda Geddes, a New Scientist tudományos-ismeretterjesztő újságírója utánajárt, hogy káros-e a felnőttek számára a tejfogyasztás. Mint cikkében – Time to ditch milk? Exploring the dairy dilemma – írja, az emberiség 35%-a rendelkezik azzal a mutációval, aminek következtében kisgyermekkor után is képes a tejcukorbontó laktáz termelésére, így képes akár nagy mennyiségű tejet is fogyasztani, és kiaknázni azt a lehetőséget, hogy a tej gazdag tápanyagforrás: gazdag zsírokban, proteinekben és egyéb tápanyagokban.
A laktóz-intoleráns emberek felnőve már nem termelnek laktázt, így a laktóz emésztetlenül jut a vastagbelükbe, ahol a bélbaktériumok emésztik meg, és eközben olyan anyagokat termelnek, amelyek fájdalmas puffadást, görcsöket és hasmenést váltanak ki. Kínában és Dél-Kelet-Ázsiában az emberek 90%-a laktóz-intoleráns, míg Észak-Európában 2-20%-uk.
A tej az egyik legjobb kalciumforrás, segít az egészséges fogak és csontok felépítésében, azonban kalciumot nagy mennyiségben tartalmaznak a levélzöldségek, a szójabab és az olajos magvak is. A napi 2-3 pohár tej fogyasztását tanácsoló irányelvek pusztán a kalciumigényt vették figyelembe.
A tej gazdag D-vitaminban és jódban, egyik proteinje, a laktoferrin segít a vasfelszívódásban, antioxidáns és antikarcinogén hatású, egy másik tejfehérje, a kazein pedig valószínűleg akadályozza a pathogén baktériumok bélfalhoz való tapadását.
Bár az idézett tanulmányok igen ellentmondásosak, az USA mezőgazdasági minisztériumának összefoglalója szerint közepes mértékben bizonyított, hogy a tejfogyasztás csökkenti a szívbetegségek és az agyvérzés előfordulási esélyét (What is the relationship between the intake of milk and milk products and cardiovascular disease?).
De:
Karl Michaëlsson és munkatársai, a svédországi Uppsala University kutatói tavaly publikálták meglepő eredményeiket, miszerint a nagy mennyiségű tej fogyasztása nem erősíti, hanem egyenesen gyengíti a csontokat, sőt idő előtti elhalálozáshoz is vezethet. Michaëlsson elmélete szerint a laktóz egyik összetevője, a galaktóz a felelős a mortalitás növekedéséért – a galaktózt laboratóriumi kísérletekben pl. egerek mesterséges öregítésére használják -, már 1-2 pohár emberi fogyasztásnak megfelelő mennyiség oxidatív stresszt és krónikus gyulladást vált ki az állatokban.
A tej egyéb káros hatásai körüli aggodalmak annak hormontartalmával – pl. inzulinszerű növekedési hormon/IGF-1 – kapcsolatosak: elképzelhető, hogy megnöveli a korai pubertás, valamint a rák és a diabétesz kockázatát, elősegíti az acne-kialakulást. Ráadásul, ha a teheneket növekedési hormonnal kezelik, tovább nő a tejben az IGF-1 mennyisége
Vizsgálatai során a World Cancer Research Fund és az American Institute for Cancer Research egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy kapcsolat van a tejfogyasztás és a prosztatarák előfordulása között, azonban az is valószínű, hogy a tejtermékek védenek a kolorektális rák ellen, és esetleg csökkentik a húgyhólyagrák kialakulási esélyét. Hasonlóan vegyes eredményt adnak a tej cukorbetegséget elősegítő hatásával kapcsolatos vizsgálatok.
A tejfogyasztás vegyes következményeinek magyarázata részben az lehet, hogy a hatás nagyban függ attól, hogy mit fogyasztunk együtt a tejjel. A kolorektális rák elleni védelem mechanizmusa pl. az lehet, hogy a tejben lévő kalcium hozzákötődik a húsban lévő karcinogén hatású anyagokhoz, és neutralizálja azokat.
A tej hatásaival kapcsolatos tudatlanságunk következő eleme a telített zsírokkal kapcsolatos bizonytalanságunk. A tej kardiovaszkuláris hatásait pozitívan értékelők leginkább abból indultak ki, hogy az alacsony zsírtartalmú tej zsírban szegény, de tápanyagban gazdag, ezért előnyös, azonban újabban az is felmerült, hogy egyes telített zsírsavak egyenesen egészségesek, sőt a teljes tej még a fogyókúrában is segíthet.
Az organikus tej hívei azzal érvelnek, hogy az is sokat számít, mit eszik a tehén: a füvet legelő tehenek teje gazdag az egészséges omega3 telítetlen zsírsavakban, míg a szemes takarmányon tartott állatok teje a gyulladást elősegítő omega 6 zsírsavakkal van tele.
Forrás: részlet a http://www.medicalonline.hu – 2015.július 30. cikkéből
No Comments