Egészségünkre!
– szoktuk mondani, valahányszor emeljük vagy összekoccintjuk borospoharainkat. A borfogyasztás egyidős az emberiséggel, a bornak az egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban is megfigyelték. Gyógyszerként alkalmazták fájdalomcsillapításra, fertőtlenítésre, bélfertőzések megelőzésére és kezelésére, borfogyasztással védekeztek a fertőző betegségek ellen. A bor jótékonyságáról már az egyiptomi papirusztekercseken is találunk utalásokat, de a Talmudban és a Bibliában is fellelhetők a bor kedvező hatásával kapcsolatos gondolatok, s többek között Hippokratész, Galenus és Pasteur is említést tesz feljegyzéseiben a bor gyógyászati értékéről.
Jó tudni!
- Vizsgálatok igazolták, hogy a mértékkel fogyasztott bor élettani hatása nem csupán az ital alkoholtartalmának, hanem a szőlőben lévő egyéb alkotóelemeknek köszönhető.
- Mindamellett, hogy a jó minőségű bor mérsékelt fogyasztása jótékonyan hat az egészségünkre, hangsúlyoznunk kell, hogy a mértéktelen ivászat ellentétes, kifejezetten romboló hatású.
Forrás: Dr. Barna István – Dr. Krasznai Magda: Ahhoz képest… 50 felett egészségesen; Szaktudás Kiadó Budapest 2011.
Kiemelt kép: Wikipedia
No Comments