Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874
Bor

Borban az egészség?

Egészségünkre!

– szoktuk mondani, valahányszor emeljük vagy összekoccintjuk borospoharainkat. A borfogyasztás egyidős az emberiséggel, a bornak az egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban is megfigyelték. Gyógyszerként alkalmazták fájdalomcsillapításra, fertőtlenítésre, bélfertőzések megelőzésére és kezelésére, borfogyasztással védekeztek a fertőző betegségek ellen. A bor jótékonyságáról már az egyiptomi papirusztekercseken is találunk utalásokat, de  a Talmudban és a Bibliában is fellelhetők a bor kedvező hatásával kapcsolatos gondolatok, s többek között Hippokratész, Galenus és Pasteur is említést tesz feljegyzéseiben a bor gyógyászati értékéről.

Jó tudni!

  • Vizsgálatok igazolták, hogy a mértékkel fogyasztott bor élettani hatása nem csupán az ital alkoholtartalmának, hanem a szőlőben lévő egyéb alkotóelemeknek köszönhető.
  • Mindamellett, hogy a jó minőségű bor mérsékelt fogyasztása jótékonyan hat az egészségünkre, hangsúlyoznunk kell, hogy a mértéktelen ivászat ellentétes, kifejezetten romboló hatású.
Magasvérnyomás-betegségben szenvedők rendszeresen ne fogyasszanak alkoholt, és az alkalmankénti fogyasztás se haladja meg a 30 grammot. Ez a mennyiség megfelel kb. 2-3 dl bornak. 

Forrás: Dr. Barna István – Dr. Krasznai Magda: Ahhoz képest… 50 felett egészségesen; Szaktudás Kiadó Budapest 2011. 

Kiemelt kép: Wikipedia

No Comments

Comments are closed.