Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874
alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás, mint a hipertónia rizikótényezője

Az alkoholfogyasztás a mértéke szerint különbözően hat a vérnyomásra valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.
Ötven grammot meghaladó mennyiségű alkohol jelentősen emeli a vérnyomást és kedvezőtlenül hat az anyagcsere-folyamatokra is.

A túlzott mennyiségben elfogyasztott alkohol „méreg” a szívnek: emeli a pulzust, a perctérfogatot, így a vérnyomást is, valamint a szív összehúzódási képességében is zavart okoz. Az alkohol befolyásolja a z idegrendszer működését (fokozza a szimpatikus idegrendszer aktivitását). Nem elhanyagolható az alkohol kalóriatartalma: egy deciliter sör átlagosan 40 kilokalóriát tartalmaz, tehát egy üveg sör nagyjából másfél zsömlével azonos mennyiségű kalória bevitelt jelent.
Hipertóniás betegekben a nagymértékben fogyasztott alkohol mérsékli a vérnyomáscsökkentő szerek hatékonyságát. Ez különösen annak tükrében megfontolandó következmény, hogy Magyarországon 800-900 ezerre becsülik az alkoholt nagy mennyiségben fogyasztók számát, akiknek 30-50 százaléka hipertóniás.
A hipertóniás betegeknek kerülni kell a rendszeres alkoholfogyasztást, és az elfogyasztott alkohol mennyisége alakalmanként se haladja meg a 30 grammot (ez nagyjából 2 pohár sört vagy 3 deciliter bort vagy fél deciliter házipálinkát jelent).
(forrás: Dr. Barna István: Mit okozhat a magasvérnyomás? Springmed 2007.)

No Comments

Comments are closed.