Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874

Kerülje el az influenzát! 2. rész

Az oltásról, annak szükségességéről volt szó az első részben, most nézzük, hogy mit tehet még annak érdekében, hogy távol tartsa magától az influenza vírust.

Lehet, hogy unalmasan hangzik, de az egészségtudatos életmód akkor sem kerülhető meg, ha az influenza elleni védekezésről beszélünk. És itt nem kell nagy dolgokra gondolni: a mozgásra, az alvásra fordított idő segíthet. No és a kézmosás. Miért írok erről? Megdöbbentő, de az emberek nagy része egyáltalán nem tudja, hogyan kell kezet mosni.

Mosson kezet!

Ön mennyi ideig és hogyan mos kezet általában? Kicsit beszappanozza, leöblíti és ímmel-ámmal megtörli, ugye? Nos, ez a ripsz-ropsz módszer nem alkalmas arra, hogy megszabaduljon a kórokozóktól. Nem csoda szappanokra van szükség, hanem a helyes technikára és a rendszerességre kell figyelni. Tegye langyos víz alá a kezét, alaposan szappanozza be, majd a szappant oszlassa el a teljes kezén, beleértve az ujjak közét és a kézhátat is. Öblítse le alaposan langyos vízzel és törölje szárazra egy tiszta törölközővel, amit lehetőleg csak Ön használ. Ez nem megy másodpercek alatt, de megéri! Ne csak WC használat után és étkezés előtt mosson kezet! A tömegközlekedési eszközök kapaszkodói, a bevásárlókocsik fogantyúi és kosarak füle hemzseg a kórokozóktól!

Az egészséges életmód az influenza ellen is hatásos lehet

Mozogjon rendszeresen, aludja ki magát és néha az emberkerülő magatartás is segíthet 🙂 A mozgás jótékony hatásáról már sokat szóltam. Az influenza elleni védekezésben játszott szerepe az, hogy javítva a keringést és segítve a légzőrendszert, segíti a szervezet saját védekező képességét a kórokozókkal szemben. Lehetőleg a friss levegőn mozogjon, ám érdemes azt is szem előtt tartani, hogy az influenza támadása idején gyakran a szmog is nehezíti a mindennapokat, ilyenkor inkább teremben sportoljon. A kialvatlanság gyengíti az immunrendszert, így érdemes csökkenteni az éjszakázást.
Hogy miért segít az emberkerülő magatartás az influenza elleni védekezésben? Mert a zsúfolt helyeken lényegesen nagyobb annak a valószínűsége, hogy valaki éppen kórokozókat juttat a levegőbe a köhögésével, tüsszentésével. Sajnos Magyarország még nem terjedt el, hogy a fertőző légúti betegségekben szenvedők maszkot húzzanak a többiek védelmében, ezért influenza járvány idején lehetőleg kerülje el az orvosi rendelőket is, csak a legszükségesebb esetekben üljön be a váróba!

A cikk első része az influenza elleni oltásról>

Képek forrása: BURST

No Comments

Comments are closed.