Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874
laktózintolerancia

Laktózintolerancia

TUDTA-E, HOGY

  • a tejcukor egy diszacharid, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formában nem tud felszívódni, csak bontást követően.
  • a tejcukor bontása a vékonybélben történik a laktáz enzim által.
  • 1 dl tehéntej 5 g tejcukrot tartalmaz.
  • takarmányozással nem befolyásolható a tehéntej laktóz tartalma.
  • tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukor tartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg.
  • a laktózmentes tejben elbontva található meg az 5 g cukor – cukorbetegeknél be kell számítani.
  • tejcukrot nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem az étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és a gyógyszerek is.
  • laktózintoleranciában alkalmazható, 2000 FCC (Food Chemicals Codex szerinti laktáz enzim egység) tartalmú rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 2 dl tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő.

A tejcukor (laktóz) két egyszerű cukorból (glükózból és a galaktózból) felépülő szénhidrát. A táplálékkal elfogyasztott laktóz emésztése fiziológiásan a vékonybélben történik, ahol a laktáz enzim (egy béta-galaktozidáz enzim) egyszerű cukrokká bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni. A glükóz elsősorban energiaforrásként szolgál a szervezet számára, míg a galaktóz a glikolipidek és glikoproteinek szintézisében hasznosul. Egy átlagos európai étrendben a szénhidrát bevitel körülbelül 5 %-a tejcukor. Természetes formában a laktózt a tej tartalmazza. A tejtermékek előállítása során tejcukortartalmuk csökken. A tejcukrot adalékanyagként a sütő-, édesipari, húsipari termékek, kész- és félkész ételek is tartalmazhatják.

 

Forrás: Bíró Gy, Lindner K. Tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest. 1999.

Élelmiszerek tejcukortartalma Laktóz (g/100g; g/100ml)
tej (tehén, bivaly, szamár, kanca, kecske, juh, női) ~5
joghurt, kefir 4,6
tejföl 3,8
tejszín (kávé, főző) 3,9
tejszín (hab) 3
tehéntúró 3,7
juhtúró 2,8
friss sajtok (cottage cheese, Ricotta, gomolya) 3-4
érlelt kemény sajtok (Trappista, Pannónia, Ementáli) 0-2

A tejcukrot nemcsak önmagában használják fel az iparban, hanem más készítmény összetevőjeként felhasznált, tejből előállított termékek is tartalmazhatják, mint például a tejpor, savópor, savó, Citopánpor, de megtalálhatjuk a tejsavó alapú édesítőszerben is (Laktit-E966). A tejcukrot azonban nemcsak az élelmiszergyártás során alkalmazzák, hanem a gyógyszeripar is tablettázó anyagként gyógyszerek, homeopátiás készítmények, továbbá az étrend-kiegészítők előállítása során.

 

Mi a tejcukorérzékenység?

Abban az esetben, ha a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll fenn, a tejcukor bontatlanul halad tovább a bélrendszerben, és a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok bontják el végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká (szén-dioxid, hidrogén, metán, kénhidrogén). A laktózintolerancia nem is igazán érzékenység, inkább a tejcukor emésztésének zavara. Jellemző tünetei is a nem megfelelő emésztésből származó melléktermékek, valamint a nagy ozmolalitású tejcukor vízmegkötésének következményei. Tünetei tehát a puffadás, görcsös hasi fájdalom és a bűzös szelesedés, hasmenés. Ezek a tünetek tulajdonképpen általánosak, és nem specifikusak a betegségre.

A betegség etiológiáját tekintve három típust különít el az orvostudomány.

  1. Rendkívül ritka kórkép a kongenitális laktózintolerancia, amely génmutációnak (mennyiségi vagy minőségi) következménye, és már az anyatejes táplálás megkezdésekor, azaz újszülött kortól jelentkeznek súlyos mértékben a tünetek. Autoszomális recesszív módon öröklődik.
  2. A primer forma esetében is mutattak már ki génmutációt, azonban a tünetek általában gyermekkorban vagy fiatal felnőtt korban fokozatosan, enyhébb formában kezdődnek.
  3. A szekunder forma a szerzett tejcukor emésztési zavar, amelyben a laktáz enzim aktivitásának (akár felére) csökkenéséről, vagy teljes megszűnéséről van szó. Mivel ez az enzim a jejunumban termelődik, így bélbetegségekben alakul ki ez a forma. Gyakori a vékonybél gyulladása esetén, gyulladásos bélbetegségekben (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), coeliakiában, de minden bélnyárkahártyát érintő fertőzéses megbetegedésben is. A laktózintoleranciások zöme az utolsó két típusba (primer és szekunder formák) tartozik, tehát ezek előfordulása a gyakori.

AMENNYIBEN LAKTÓZITOLERANCIÁRA UTALÓ TÜNETEKET TAPASZTALUNK, CSALÁDORVOSHOZ, MAJD GASZTROENTEROLÓGUS SZAKORVOSHOZ FORDULJUNK, HISZEN A TÜNETEK NEM SPECIFIKUSAK, MÁS BETEGSÉG IS ÁLLHAT A HÁTTERÜKBEN, ÍGY AZ ÖNDIAGNÓZIS VESZÉLYES. DIÉTÁT CSAK AZ ORVOSI DIAGNÓZIS UTÁN LEHET ELKEZDENI.

 

Gyakori a laktózintolerancia?

Gyakorisága 7-20% körüli a világban, de jelentős eltérést mutat a földrajzi elterjedése. Az afrikai és ázsiai népcsoportok között akár 90%-os is lehet az előfordulása. Európában a prevalenciája északról dél felé haladva növekszik, a skandináv országokba 2-3% körüli. Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek minimális, illetve kis mennyiségű tejtermék fogyasztása esetén. Hazánkban is a leggyakoribb a primer és a szekunder forma.

 

Hogyan diagnosztizálható a laktózérzékenység?

Mivel a laktózintolerancia tünetei nem specifikusak a betegségre, hanem számos más gyomorbélrendszeri betegségre is utalhatnak, így lényeges a korrekt, szakorvosi diagnózis. Az egyik lehetséges  módja a tejcukor érzékenység megállapításának az úgynevezett hidrogén-kilégzési teszt, amelyet az olcsósága, egyszerű kivitelezhetősége és megbízhatósága miatt a gyakorlatban is rutinszerűen alkalmaznak. Ennek során 12 órás éhezést és a nulladik perces mérést követően 50 g laktózt tartalmazó tesztitalt itatnak a klienssel, majd 30 percenként mérik a kilélegezett levegő hidrogéngáz koncentrációját. A kiindulási értékhez viszonyított 20 ppm koncentráció növekedés laktóz emésztési zavarra utal.

Egyre elterjedtebb a géndiagnosztikai eljárás is, amely során a betegség hátterében már felfedezett genetikai mutációk meglétét vizsgálják. Az objektív diagnosztikai eljárások mellett szerepe van még a táplálkozási napló vezetésének is, mert nagy a különbség a tolerálható tejcukor mennyiség tekintetében. A laktózintolerancia étrendjét meghatározza az „egyéni tolerancia”, amely a laktáz enzim aktivitásának függvénye. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű laktózt el tudnak fogyasztani, mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani. A legtöbb beteg bizonyos mennyiségű tejterméket, főleg savanyított tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerál.

 

Megoldás a tejet és tejtermékeket tartalmazó laktózszegény étrend!

A tej és tejtermék legfontosabb tápanyaga a kalcium, így teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Mivel a napi kalcium szükségletünket kizárólag tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni, valamint a tej és tejtermékek a legjobb természetes kalciumforrások, így a laktózszegény étrend is a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlásoknak felel meg, tehát tartalmaz tejet és tejterméket, csak az étrendet úgy állítjuk össze, hogy annak laktóz tartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyiséget.

 

Forrás: Lewiecki EM. (2014). Prevention Osteoporisis. UpToDate. 2015.04.14.

Korcsoportok Ajánlott kalcium szükséglet (mg/nap)
1-3 éves gyermekek 500-700
4-8 éves gyermekek 800-1000
9-18 éves kamaszok 1100-1300
19-50 éves felnőttek 800-1000
51-70 éves férfiak 800-1000
51-70 éves nők 1000-1200
Kismamák, szoptató anyák 800-1300

 

 

 

Nem javasolt tehát a tej- és tejtermékek száműzése az étrendből. Annál inkább sem, mert egyre szélesebb választékban kaphatók laktózmentes tej és tejtermékek, amelyek fogyasztásával, ételkészítéshez történő felhasználásával megvalósítható a laktózszegény étrendben is a megfelelő kalcium ellátottság. A hatályos európai uniós és nemzeti jogszabályok (19/2004., 1169/2011., 37/2014.) rendelkeznek a gyakori allergének jelöléséről mind az élelmiszerek, mind a közfogyasztásra előállított ételek tekintetében. A 14 jelölés köteles allergén között szerepel a nem-allergén tejcukor is, amelyet az élelmiszerek címkéjén az összetevők között kiemelve, allergéninformációként megjelenítve, valamint az étlapokon (közétkeztetés és vendéglátás területén egyaránt) feltüntetve jelölni kell. Szintén jogszabályban rögzített az a határérték, amely alatti tejcukortartalom biztosan nem tünetprovokáló a laktózérzékenyek számára, így ezek a termékek laktózmentesnek tekinthetők.

LAKTÓZMENTES EGY ÉLELMISZER, HA TEJCUKOR TARTALMA A 0,1 g / 100 g VAGY A 0,1 g/100 cm3 ÉRTÉKET NEM HALADJA MEG. CSÖKKENTETT LAKTÓZ TARTALMÚ EGY TERMÉK, HA TEJCUKORTARTALMA 0,2 g / 100g VAGY 0,2 g/ 100 cm3 ALATT VAN. MINDKÉT HATÁRÉRTÉKET ÚGY ÉRIK EL, HOGY A TEJCUKROT ELBONTJÁK MÁR AZ ELŐÁLLÍTÁS SORÁN, ÍGY A LAKTÓZMENTES TEJ SZÉNHIDRÁTTARTALMA VÁLTOZATLAN, AZAZ 5 g/100 g.

 

A laktózszegénység betartásának két megoldása lehetséges. Az egyik mód, hogy laktózmentes tejet és tejtermékeket vásárol az érintett, a másik pedig, hogy laktáz enzim tartalmú gyógyszertári készítményeket használ tej és tejes étel fogyasztásakor.

Az előző szempontokat figyelembe véve a laktózszegény étrendben napi ½ l laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolunk fogyasztani. A tejet laktózmentes vagy laktózszegény változattal helyettesítjük. Ugyanígy járunk el az íróval, a különböző reggeli italokkal, ízesített tejkészítményekkel. Szintén az egyéni toleranciától függően az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb-nagyobb mértékben. A savanyított tejtermékek tejcukortartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé. A túró is fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, így fogyaszthatóak. A hosszú érlelési idejű sajtok gyakorlatilag laktózmentesek. A laktózmentes termékek termékválasztéka is igen széles. Kapható már laktózmentes tehéntúró, tejföl, habtejszín, joghurt, gyümölcsjoghurt, vaj és túródesszertek is. Ezek változatos fogyasztásával biztosítható a napi kalciumszükséglet alacsonyabb toleranciájú emberek számára is.

A tejcukorérzékenyek többsége által tolerálható mennyiségű tejcukrot tartalmaznak azok az élelmiszeripari termékek, amelyekben összetevőként van jelen a tejcukor. Ezek közül az ízesített reggeli gabonapelyhek tartalmazhatnak tejcukrot. A péksütemények mind a tésztájukban (tejes kifli, sós kifli, vajas kifli, óriáskifli, császárzsemle, briós, puffancs, kalácsok, gofri), mind a töltelékükben (túrós batyu) tartalmazhatnak tejcukrot, így beiktatásuk az étrendbe az egyéni tolerancia függvényében lehetséges. Fogyasztható a vizes tésztájú vizes zsemle, hosszú zsemle, vágott zsemle, zsemlecipó.

A kényelmi termékek közül sok tartalmaz laktózt (pl. instant levesek, salátaöntetek, félkész és késztermékek).

A húskészítmények között is változatosan válogathatnak az érintettek, mert gyakorlatilag minden termék laktózmentes változatban is megtalálható.

NAPI FÉL LITER TEJET VAGY ANNAK MEGFELELŐ TEJTERMÉKET SZÜKSÉGES ELFOGYASZTANI, HOGY A NAPI KALCIUM SZÜKSÉGLETÜNKET BIZTOSÍTSUK. 1 DL TEHÉNTEJ KALCIUMTARTALMÁVAL EGYENÉRTÉKŰ TEJTERMÉKEK: 2-3 DKG SAJT; 15 DKG TEHÉNTÚRÓ (FÉLZSÍROS); 3 DKG JUHTÚRÓ; 0.9 DL TEJFÖL (20%); 1 DL JOGHURT, KEFÍR.

 

Hogyan valósítható meg a mindennapokban az étrend?

Az egyre nagyobb választékban kapható laktózmentes tej és tejtermékek fogyasztása mellett számtalanszor adódhat olyan élethelyzet, amikor nehezen oldható meg a diéta szabályainak betartása. Ugyan egyre inkább a közétkeztetésben és a vendéglátásban (szállodában, étteremben, kávézóban,  bisztróban, cukrászdában) elérhető a laktózmentes kínálat, mégis előfordulhat, hogy szeretnénk inni egy kapucsínót, vagy enni egy szelet süteményt, amely nem szerepel laktózmentesként az étlapon. Ilyen esetben nagy segítség, ha a táskában van higiénikusan alkalmazható, bliszterezett laktáz enzim tartalmú rágótabletta. A betegek étrendjének összeállítását megkönnyíti, hogy kapható laktáz enzim pótló készítmény, amely adagolása az elfogyasztott laktóz mennyiségétől függ. Egy rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 200 ml teljes tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő. Amennyiben az étkezés tej- vagy tejcukor tartalma a fenti mennyiséget meghaladja, akkor az adagot ennek megfelelően kell növelni. Lényeges megjegyezni, hogy a laktáz enzim hőérzékeny, így az ételbe keverhető formákat csak fogyasztáskor, étkezési hőmérsékleten érdemes beletenni. Az enzimpótló készítményeket szobahőmérsékleten kell tárolni. Ugyanilyen segítség az enzimpótló készítmény utazáskor, nyaraláskor, táborozáskor.

 

Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA- Hírlevél – 8. évfolyam, 4. szám – 2015. április

Kiadó: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

 

 

No Comments

Comments are closed.