Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874

Csökkentik-e a kardiovaszkuláris kockázatot az omega-3 zsírsavak? A legújabb vizsgálatok szerint: NEM.

Az omega-3 zsírsavakban dús étrendtől és étrend-kiegészítőktől sokan azt várták, hogy csökkenti a kardiovaszkuláris  betegségek kialakulásának kockázatát.  A legújabb vizsgálatok nem igazolják ennek létjogosultságát.

Telítetlen omega-3 zsírsavak a halolajban és növényekben is találhatóak. A halolajban két féle hosszú láncú omega-3 [LCn3] zsírsav van, az  eicosapentaénsav [EPA] és a docosahexaénsav [dha]. A növényekben található telítetlen omega-3 zsírsavat alfa-linolénsavnak [ALA] hívják. ( A zsírsavakról bővebben: http://drbarnaistvan.hu/zsirsavak/)

Dr. Asmaa Abdelhamid (University of East Anglia, Norwich Medical School, Norwich, Norfolk, Egyesült Királyság) és munkatársai azt találták, hogy az omega-3 zsírsavak fokozott fogyasztása érdemben nem befolyásolta a halálozást és a kardiovaszkuláris végpontokat.

A vizsgálat során különböző adatbázisokból 79 randomizált kontrollált vizsgálat (RCT) eredményeit elemezték. A vizsgálatokban a követési idő 12 és 72 hónap között változott; a 112 059 résztvevő kardiovaszkuláris  kockázata széles spektrumon belül változott, és leginkább a magas jövedelmű országokból kerültek ki.

A fokozott LCn3 ( a halolajból származó omaga-3 zsírsavak) bevitel nem, vagy csak igen kis mértékben befolyásolja

  • az összhalálozást és
  • a kardiovaszkuláris halálozást
  • a kardiovaszkuláris eseményeket
  • a koronáriabetegségek okozta halálozást
  • a stroke előfordulását
  • vagy az szívritmuszavarok előfordulását.

Feltételezték, hogy a kardiovaszkuláris események számát csökkenti az LCn3, de a szenzitivitás vizsgálatok ezt nem támasztották alá.

A fokozott ALA (növényi omega-3 zsírsav) bevitel kis mértékben, vagy egyáltalán nem befolyásolja az összhalálozás, a kardiovaszkuláris halálozás, a koronária események számát. Azonban kis mértékben mérsékli a kardiovaszkuláris események kockázatát, a CHD halálozást , valamint az szívritmuszavarok előfordulását. A stroke-kockázatra gyakorolt hatása egyelőre nem tisztázott.

A szenzitivitás vizsgálatok azt mutatták, hogy a szívritmuszavarok kivételével az LCn3 hatása a nullához közelít, míg az ALA adása esetén kismértékű kardiovaszkuláris védelem feltételezhető. A bevitt dózis és az étrend-kiegészítő szedésének tartama nem befolyásolta kimenetelt.

Az LCn3 vagy az ALA fokozott bevitele nem befolyásolta a lipid szinteket, bár az LCn3 kismértékben csökkentette a trigliceridek, és fokozta a HDL szintjét.

Forrás: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003177.pub3/full

Photo by Sarah Pflug from Burst

No Comments

Comments are closed.