Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874

Tudta? Az ajakpír önálló szerv!

Az ajakpír mint szerv ritkán kerül a középpontba. Szeles időben, télen vagy lázas állapotban kicserepesedik, ilyenkor jó esetben valamivel bekenik az emberek. Hölgyek gyakran színezőanyagokat visznek fel rá, esetleg tetováltatják vagy “megnagyobbíttatják”.

Az Orvostovábbképző Szemlében jelent meg dr. Cseplák György salgótarjáni bőrgyógyász főorvos  rövid közleménye a témában. Az írás apropóját az adta, hogy kutatóorvosként a váci Fehérek templomában talált 150-250 éves múmiákat vizsgálva egyértelműen látszott a száj körüli szöveti szerkezet, jól megfigyelhető volt az ajkak körüli terület.

Sokoldalú szerep

Az ajkakat a bőrszövet alatt kötőszövet, zsírszövet, izomszövet, vér-és nyirokerek valamint  idegek alkotják. Ezek bonyolult szervezeti egysége biztosít alapot az ajkak sokoldalú szerepéhez:

  • már egészen kis nyomást és fájdalmat is érzékel
  • hőérzékelés
  • tapintási érzékelés (mely meghaladja az ujjakét!)
  • szelepként zárja a szájüreget
  • a beszédhez, a táplálkozáshoz és a mimikához, például a mosolygáshoz szükséges mozgás
  • akár tárgyakat is képes megragadni
  • fontos erogén zóna

Védelemre szorul

Az ajkakat igen vékony bőrszövet borítja. Vékonyságát jól érzékelteti, hogy a rajta átütő érhálózatnak köszönhető a piros színe. Ennek az elszarusodó hámmal borított vékony bőrszövetnek a természetes védelméről nyálmirigyek és faggyúmirigyek váladéka gondoskodik. Amikor ebben a védelemben zavar támad, akkor szárazzá válik az ajkak felszíne, egészen megvastagodik a hám, be is repedezhet és hámlani kezd. Ekkor szükség lehet külső segítségre: folyadékpótlásra, “zsírozásra”. Kevesen tudják, hogy az ajkak bőrszövetében nincsenek természetesen bebarnuló színt biztosító sejtek, ezért marad változatlan a színe a napozás után. Ám éppen ezért különleges védelmet igényel az ultraibolya sugárzással szemben! Gondoljanak erre nyáron és síeléskor is! A bőrszövet természetes öregedése az ajkakon is meglátszik: ráncosabbá válik a felszíne, veszít a rugalmasságából és a teltségéből, tompábbá válik a határvonala. Ilyenkor kozmetikai illetve sebészeti beavatkozással lehet javítani az állapotán.  Legyen szó egyszerű balzsamról, fényvédőről, színező termékekről, netán tetováló festékről vagy feltöltő anyagról mindig győződjenek meg arról, hogy ezek az anyagok ellenőrzött minőségűek legyenek!

Forrás: dr. Cseplák György Tekintsük szervnek az ajakpírt! Orvostovábbképző Szemle

Fotó: burst.shopify.com

No Comments

Comments are closed.