Az omega-3 zsírsavakban dús étrendtől és étrend-kiegészítőktől sokan azt várták, hogy csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. A legújabb vizsgálatok nem igazolják ennek létjogosultságát.
Telítetlen omega-3 zsírsavak a halolajban és növényekben is találhatóak. A halolajban két féle hosszú láncú omega-3 [LCn3] zsírsav van, az eicosapentaénsav [EPA] és a docosahexaénsav [dha]. A növényekben található telítetlen omega-3 zsírsavat alfa-linolénsavnak [ALA] hívják. ( A zsírsavakról bővebben: http://drbarnaistvan.hu/zsirsavak/)
Dr. Asmaa Abdelhamid (University of East Anglia, Norwich Medical School, Norwich, Norfolk, Egyesült Királyság) és munkatársai azt találták, hogy az omega-3 zsírsavak fokozott fogyasztása érdemben nem befolyásolta a halálozást és a kardiovaszkuláris végpontokat.
A vizsgálat során különböző adatbázisokból 79 randomizált kontrollált vizsgálat (RCT) eredményeit elemezték. A vizsgálatokban a követési idő 12 és 72 hónap között változott; a 112 059 résztvevő kardiovaszkuláris kockázata széles spektrumon belül változott, és leginkább a magas jövedelmű országokból kerültek ki.
A fokozott LCn3 ( a halolajból származó omaga-3 zsírsavak) bevitel nem, vagy csak igen kis mértékben befolyásolja
- az összhalálozást és
- a kardiovaszkuláris halálozást
- a kardiovaszkuláris eseményeket
- a koronáriabetegségek okozta halálozást
- a stroke előfordulását
- vagy az szívritmuszavarok előfordulását.
Feltételezték, hogy a kardiovaszkuláris események számát csökkenti az LCn3, de a szenzitivitás vizsgálatok ezt nem támasztották alá.
A fokozott ALA (növényi omega-3 zsírsav) bevitel kis mértékben, vagy egyáltalán nem befolyásolja az összhalálozás, a kardiovaszkuláris halálozás, a koronária események számát. Azonban kis mértékben mérsékli a kardiovaszkuláris események kockázatát, a CHD halálozást , valamint az szívritmuszavarok előfordulását. A stroke-kockázatra gyakorolt hatása egyelőre nem tisztázott.
A szenzitivitás vizsgálatok azt mutatták, hogy a szívritmuszavarok kivételével az LCn3 hatása a nullához közelít, míg az ALA adása esetén kismértékű kardiovaszkuláris védelem feltételezhető. A bevitt dózis és az étrend-kiegészítő szedésének tartama nem befolyásolta kimenetelt.
Az LCn3 vagy az ALA fokozott bevitele nem befolyásolta a lipid szinteket, bár az LCn3 kismértékben csökkentette a trigliceridek, és fokozta a HDL szintjét.
Forrás: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003177.pub3/full
Photo by Sarah Pflug from Burst
No Comments