Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874

Életmód orvoslás

Az életmód orvostan (angolul Lifestyle Medicine) átöleli az egész orvostudományt, a pszicho-szociológiát, pszichológiát, a népegészségtant, a biológiát, mozgástudományt. Életmód orvoslás az életmód orvostan gyakorlati megvalósítása.

Büszke vagyok rá, hogy alapító tagja vagyok a Magyar Életmód Orvostani Társaságnak, melynek mint elnökhelyettes segítem a tevékenységét.
Ahogyan a Társaság honlapján is szerepel, az életmód orvostan a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik ága. Az életmóddal összefüggő betegségek kiváltó okaira fókuszálva az életmóddal összefüggő betegségek megelőzését, gyógyítását, progresszió lassítását célozza meg.

Az életmódváltás komplex tevékenység. Csak akkor vezethet eredményre, ha egyidejűleg érinti atáplálkozást,  fizikai aktivitást, stressz-kezelést, amelyek szükség esetén kiegészíthetők gyógyszeres kezeléssel és más gyógyító eljárásokkal.

Az életmód orvostan része a tanácsadás, vizsgálat, szűrés, az életmódváltás klinikai alkalmazása.

Az életmód orvostan gyakorlását minden esetben orvos felügyeli és orvos irányítása mellett történik.

Életmóddal összefüggő leggyakoribb betegségek:

  • metabolikus szindróma, mely magába foglalja az elhízást, a 2 típusú cukorbetegséget, az emelkedett húgysav szintet és a máj elzsírosodását
  • szív-érrendszeri betegségek, mint a stroke, szívinfarktus, magasvérnyomás
  • egyes vesebetegségek, mint a vesekövesség, vese erek betegségei
  • egyes rosszindulatú daganatok, mint a vastagbél, a máj és a vese rosszindulatú daganatos megbetegedései
  • neurodegeneratív betegségek, azaz olyan lassú, az agy idegsejtjeinek károsodásával, pusztulásával járó állapotok, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór
  • hangulati élet egyes zavarai, mint a depresszió, alvászavar

No Comments

Comments are closed.