Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874

Gyógyító hatása is van a D-vitaminnak!

A D-vitamin a szívkárosodás megelőzésében és gyógyításában is hatásos lehet, ezt állítják ohioi kutatók. Feltárták, hogy a D3-vitamin képes helyreállítani a kardiovaszkuláris rendszerben a magasvérnyomás, a cukorbetegség vagy az érelmeszesedés okozta  károsodásokat. A kutatás összefoglalója a International Journal of Nanomedicine folyóiratban jelent meg, ez alapján közölt beszámolót a Pharmindex online orvos-szakmai portál.

Sokáig a D-vitamin és a csontok kapcsolatára fókuszált a tudomány. Az utóbbi időben több kutatás is ráirányította a figyelmet, hogy ennek a vitaminnak a szívinfarktussal is kapcsolata lehet. Azt figyelték meg, hogy a szívinfarktust szenvedő betegek nagy részének alacsony volt a D3-vitamin szintje. Erre keresett magyarázatot az ohioi vizsgálat.
Egyedi módszerrel követték a D3-vitamint a szív- és érrendszerben létfontosságú szabályozó szerepet betöltő endothel sejteken. A D3-vitamin jelentősen fokozta a nitrogén-oxid termelését, ami a vérkeringés legfontosabb szabályozó molekulája és alapvető szerepe van a vérrögök keletkezésének prevenciójában. Emellett a D3-vitamin csökkentette az oxidatív stressz szintjét is a kardiovaszkuláris rendszerben.

A kutatás igazolta, hogy a D3-vitamin kezelés jelentős mértékben képes helyreállítani a kardiovaszkuláris rendszer károsodását és csökkenteni a szívinfarktus kockázatát. Ez egy hatásos és olcsó terápiás lehetőség.

forrás: https://www.pharmindex-online.hu/hirek/a-d-vitamin-hatasos-lehet-a-szivkarosodas-megelozeseben-es-gyogyitasaban? (megjelenés: 2018. 01. 31.)

No Comments

Comments are closed.