Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874

Immunerősítők kontra megfázás

Sokan a megfázás, sőt az influenza elleni védekezés fontos eszközének tartják az immunerősítő szerek fogyasztását, és a késő őszi, téli időszakban jó sokat is vásárolnak ezekből. Úgy tűnik nem ez a legjobb megoldás.

” Az „immunerősítők” tekintetében szerények az eredmények, minden esetben körültekintően kell eljárnunk az alkalmazásuk esetén, figyelembe véve a potenciális mellékhatásokat. A legjobb eredményt továbbra is életmód-változtatással érhetjük el, ha egészségesebb életmód felé tereljük életvitelünket.” – írja Gergely Péter dr. az Immunológiai Szemlében megjelent cikkében*.  E cikk alapján készült az alábbi összeállítás.

Az Echinacea kivonatának vizsgálták a prevenciós (megelőző) hatását, de nem volt érdemi változás a betegségek számában, sőt, sokan a mellékhatások miatt abba is hagyták a szedését.

Ezzel szemben számos vizsgálat igazolta, hogy a flavonoidok csökkenthetik a légúti fertőzések gyakoriságát.

ginzeng nem segít a légúti betegségek megelőzésében, de segít a gyógyulási folyamat lerövidítésében.

Egy vizsgálat szerint a fokhagyma hatásos lehet (3 hónapig, kivonat formájában kell szedni, mert csak így mérhető a bevitt hatóanyag), de nem elég meggyőzőek az adatok.

Vizsgálatokkal igazolt tény, hogy a polivalens baktériumkivonatok (pl. OM-85  – Broncho-Vaxom – és a ribomunyl) hatásosak lehetnek a légúti fertőzések megelőzésében.

nyomelemek  immunológiai hatása bizonyított, ám nem feltétlenül hatásosak a megelőzésben. A cink vassal kombinálva csecsemőknél lehet hatásos, míg szelénnel és vitaminokkal kombinálva az időseknél. A cink akkor óv leginkább a megfázástól, ha szelénnel, C-vitaminnal és telítetlen zsírsavakkal együtt jut a szervezetbe.

A probiotikumok igazoltan csökkentették a légúti fertőzések előfordulását és rövidítették a kórlefolyást is.

vitaminokat sem tekinthetjük adu ásznak. A C-vitamin napi >200 mg dózis mellett sem bizonyult hatásosnak a védekezésben. A D- és E-vitaminnak sincs preventív hatása a légúti megbetegedésekben.

 

Nem sikerült a megelőzés de szeretne mihamarabb túljutni a betegségen vagy legalább a tüneteket enyhíteni? Ez a cikk segíthet abban, hogy mit érdemes beszereznie!

 

* Gergely Péter. Immunstimuláció. Mennyire hatásosak az „immunerősítők”? Immunológiai Szemle 2018;10(3):65-9.

Képek forrása: Pixabay

No Comments

Comments are closed.