Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874
ketodiéta

Ketodiéta a vesebetegségben

A péntek délutáni ketodiéta kerekasztal megbeszélés legfontosabb üzenetei:

A beszűkült vesefunkcióval járó cukorbetegséghez és nem cukorbetegséghez társuló vesebetegségben a ketodiéta jelentősen meghatározza a végstádiumú vesebetegség, vesepótló kezelés szükségességének idejét. Az újabb vizsgálatok megerősítették, hogy a megfelelő étrend alkalmazása kiemelt jelentőségű és évekkel meghosszabbítható a vesebetegek dialízis előtti periódusa.

A dietetikusok szerepe jelentősen megnőtt, speciális, magas szintű tudások mellett a visszatérő kérdésekre végtelen türelemmel és hozzáértéssel való válaszuk óriási segítséget jelent a betegeknek és a kezelőorvosuknak.

Egyértelműen megfogalmazódott, hogy mérsékelten kis fehérjetartalmú diéta szélesebb körben javasolható cukorbetegeknek is. A diabeteses betegek együttműködése nem rosszabb, mint a nem cukorbetegeké. Képzett dietetikus jelenléte szükséges. Mindezekkel a kis fehérjetartalmú diéta lehetővé teheti a dialízis elkezdés biztonságos halasztását.

A krónikus vesebetegek diétája során az irányelvekben (2016) megfogalmazottak betartása kiemelt jelentőségű. Az energia (30-35kcal/kg/nap, a fehérje 0,3-0,7g/kg/nap, a szénhidrát a teljes energia felvétel legalább 60%-ka, a zsír a teljes energia felvétel legalább 30%-ka legyen. A nátrium 2,3 g/nap (6gNaCl), a foszfát kevesebb mint 700mg/nap). ezek mellett esszenciális aminosavak, ketosavak, kalcium karbonát, vitaminok  és vaspótlás szükséges.

2003-ban már megfogalmazódott, hogy a ketosavak alkalmazása lassítja a vesebetegség progresszióját, csökkenti a kedvezőtlen klinikai tüneteket javítja a tápláltsági állapotot és egyben a csontanyagcserét is kedvezően befolyásolja.

A vizsgálatok azt igazolták, hogy a ketosavak (Ketosteril) adása kiegészíti a krónikus vesebetegek kezelését.  A készítményben lévő ketosavak csökkentik a vér urea tartalmát, növelik a fehérje ürítést , csökkentik a savasodást (metabolikus acidózist). Az esettanulmányok megerősítették a hallott elméleti összefoglaló előadásokat.

Kelt.: Budapest, 2017.06.12.

Képforrás: pinterest

No Comments

Comments are closed.