Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874
életmód

Magyar Életmód Orvostani Társaság felmérése

A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke vagyok.  http://www.emot.hu

2016. májusban pácienseink körében felmérést végeztünk arról, hogy mennyit tudnak a megkérdezettek az egészséges életmódról, és tudásukhoz képest milyen az egészségügyi állapotuk.

émot2
Erről jelent meg egy cikk a medicalonline-on.

A 2014-ben alakult Magyar Életmód Orvostani Társaság idén májusban felmérést végzett azzal a céllal, hogy felmérje az orvoshoz forduló lakosság tudását és szokásait táplálkozás és mozgás tekintetében. A kutatás több részterülete közül az egyik az elhízás és a krónikus betegségek közötti összefüggést vizsgálta, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

Az „Életmód orvoslás gyógyító hatása” kérdőív orvosi rendelők honlapján és közösségi oldalán volt elérhető. A kérdőív kb. 62 ezer főhöz jutott el és 508-an töltötték ki. A kitöltők életkora 17 és 83 év közötti nők és férfiak vegyesen (82,2% nő, 17,8% férfi), átlag életkor 44 év (nőknél 43, férfiaknál 51).

Életmóddal összefüggő megbetegedések
Az életmóddal összefüggő betegségek – az elhízás, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, a zsírmáj, egyes rosszindulatú daganatok (pl. vastagbélrák) – ma Európában az első számú halálozási okokat jelentik. Kialakulásukban kiemelkedő szerepet játszanak a következő tényezők: az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízás, fokozott stressz és különböző káros környezeti hatások.

Van kapcsolat az elhízás és a krónikus megbetegedések között?
Többek között erre a kérdésre is kereste a választ a Magyar Életmód Orvostani Társaság online felmérése, hiszen a krónikus betegségek kialakulásában jelentős szerepet tölt be a túlsúly. A kérdőívben is egyértelmű kapcsolat látszott az elhízás és a krónikus megbetegedések jelenléte között a BMI értékek vizsgálata során. Az adatok szerint a beteg emberek 67%-a túlsúlyos vagy elhízott, míg az egészséges emberek csupán 33%-a rendelkezik túlsúllyal. Látható volt az is, hogy a nők jobban figyelnek a testsúlyukra, közülük 45% rendelkezik normál testtömeg index-szel, míg a férfiak csupán 26 %-a volt az egészséges tartományban.

Hiányos ismeretek a terápiás hatásról
A kérdőíves felmérés egy szeletében a kutatók két kérdéskört vizsgáltak. Egyrészt, hogy a krónikus betegségben szenvedő emberek tisztában vannak-e az elhízás és a krónikus betegségek közötti kapcsolattal, másrészt az étkezésre és a mozgásmennyiségekre vonatkozó szakmai ajánlásokkal. Érdekes adat, hogy noha 80,6%-a tudja, hogy az étkezésnek, és 65,8%-a pedig, hogy a mozgásnak gyógyító hatása van életmóddal összefüggő betegségekben, azt hogy mekkora mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt javasolt fogyasztani egy nap, és mennyit érdemes sportolni, kevesen tudták.  A válaszadók 74,4%-a nem ismerte a helyes étkezésre szóló szakmai mennyiségi ajánlást, ráadásul a válaszadók 59,2%-a a mozgásmennyiséget is helytelenül jelölte meg.
A felmérés eredménye alapján tehát az látszik, hogy még mindig sok a hiányosság az életmóddal kapcsolatos ismereteink területén – vonja le a konzekvenciákat Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, kutatásvezető.

Mi az az életmód orvoslás?
Összességében megállapítható, hogy míg egyre növekvő igény mutatkozik a társadalom részéről a hatékony, egyénre szabott életmód orvosi terápiás módszerek iránt, a terápiás hatást elérő mozgás és táplálkozási szintekről az információ még nem elégséges. A valódi egyén és társadalmi szintű gyógyításhoz mindenképpen egyéni felmérés, tanácsadás, életmódterv összeállítása, szakember általi vezetése szükséges.

Ezekkel a területekkel az életmód orvoslás foglalkozik, amely a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb szakága. Terápiás rendszerében, a betegségek alap kiváltó okait célozza meg. Átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ az életmóddal összefüggő betegségek gyógyításában, megelőzésében, a progresszió lassításában.Jelentőségét nem lehet eleget hangsúlyozni, hiszen semmilyen gyógyszeres kezelés nem lehet –e nélkül kellően hatékony. Már a helyes életvitel önmagában is sokat segíthet a különböző krónikus megbetegedések megelőzésében és gyógyításában.

Forrás: http://www.emot.hu , http://www.medicalonline.hu

 

No Comments

Comments are closed.