Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874
magyarország

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020

 

2016-ban is folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 67 szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján. Az Európai Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Helathcare Program) által és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált Szív és érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat. A Program eddig 1123 helyszínen 3 936 325 vizsgálatot végzett és több mint 314 184 látogatót fogadott.

Sajnos köztudott tény, hogy a magyar lakosság átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól, hogy a magyar társadalom létszáma 10 millió fő alá csökkent, hogy az Európai Unióban Magyarország vezető több népegészségügyet érintő megbetegedésben.

A Program célja az egészség megőrzése a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb lehetőségekkel. Mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a boldogság, a munka, a karrier, a szórakozás, a hobbi és az öröm, de a legfontosabb az egészség mindenek előtt…
Az Európai Unióban a lakosság egészségi állapotának romlása, egyes betegségek gyakori megjelenése lévén egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra. Ehhez a megelőzéshez és a már kialakult betegségek, korszerű és magas színvonalú kezeléshez nyújt segítséget a Program.

A Program segít megismerni és megelőzni a lakosság részére olyan a magyar társadalmat kiemelten érintő jelenségeket: mint a szív és érrendszeri megbetegedés, szívinfarktus, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin, légúti megbetegedések, asztma és allergia, dohányzás, és nem utolsó sorban az elhízással kapcsolatos prevenciót.
A szűrések mellett, külön figyelmet fordít az egészséget fenyegető káros jelenségekre: dohányzás, alkohol, a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, elhízás melyek életmód tanácsadással megelőzhetőek. Bemutatja az egészséges táplálkozás lehetőségeit, a pihenés, rekreáció és wellness egészségtudatos életmódot.
Az életmód tanácsadás részeként a Program szakmai és civil szervezetek együttműködésével érinti és bemutatja a látogatók részére a speciális szűrőkamion előtti területen a sátrakban az újraélesztés technikáját, látványos anatómiai bemutató segítségével ismerteti az emberi test működését, felépítését. A kiállított pultoknál további információkat kaphatnak a látogatók a terápiás lehetőségekről, az egészséges életmódról valamint minden látogató részére átadásra kerül a Program által összeállított Információs Prevenciós Csomag. A Program éves szinten, 125 helyszínen végez átfogó vizsgálatokat, prevenciót és életmód tanácsadást, érintve ezzel fiatalokat, családosokat, nyugdíjasokat és mindenkit, aki fontosnak tartja az egészségét. Ezen a kiemelten a magyar társadalomért életre hívott Program segít, hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotának alakulását és még időben felismerje a megelőzés fontosságát.

A Programot ajánljuk, mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot egészségi állapotukról, és azoknak is akik számára fontos a megelőzés és szeretnék megismerni az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket, mindezt egy helyen és időben azonnali kiértékeléssel. A 2010-2020 közötti Program segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, beteg orvos kapcsolatok találkozásában, az egészségvédelem több dimenziós megismerésében.

A Programban szereplő átfogó vizsgálatok:

Kardiológia, Hipertónia
Szív és érrendszeri vizsgálat – Vérnyomásmérés – Artéria merevség vizsgálat

Szív és érrendszeri kockázat
Koleszterinszint mérés – Vércukorszint mérés – Húgysavszint mérés

Tüdőgyógyászat
Spirometria / légzésfunkció – COPD kérdőíves teszt – Szén monoxid mérés – Vér oxigén vizsgálat

Szemészet
Szemnyomás vizsgálat – Computeres látás vizsgálat – Szemüveg dioptria vizsgálat – Szemszárazság teszt

Teljes Testanalízis
Magasság mérés – Haskörfogat mérés – Derék-csípő arány vizsgálat – Súly, Cél súly meghatározás – Testzsír tömeg mérés – Vázizom tömeg mérés – Hasi zsírfelület vizsgálata – BMI / Testtömeg index

Testműködés vizsgálat
Ödéma vizsgálata – Neuropathia vizsgálat – Hallásvizsgálat – Csontok ásványi anyag tartalmának vizsgálata – Inkontinencia és vizeletürítési zavarok kérdőíves teszt – Bőr hidratáltságának vizsgálata – Bőr faggyútartalmának vizsgálata – Bőr pigmentáció vizsgálat – Visszérbetegség kockázati teszt – Vastagbéldaganat rizikó teszt – Perifériás érbetegség rizikó teszt – Laktózérzékenységi teszt – Fizikai aktivitás szintjének felmérése

A 2016. évad helyszín listája a rendezvények, fesztiválok kihirdetésének függvényében 2016. március 1-től folyamatosan bővül és frissül a http://www.egeszsegprogram.eu oldalon.

 

 

Forrás: http://www.egeszsegprogram.eu

No Comments

Comments are closed.