Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874
vérnyomásmérés

Május a vérnyomásmérés hónapja!

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga mozgalmat hirdetett 2017 májusára.
May Measurement Month 2017 – MMM17

vérnyomásmérés

„Május a vérnyomásmérés hónapja!”

A programhoz a Magyar Hypertonia Társaság is csatlakozott. A cél, hogy legalább 100 országban összesen 25 millió egyén vérnyomása kerüljön megmérésre. Olyan egyénekről van szó, akiknél ez egy éven belül nem történt meg. A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hypertonia veszélyeire és kellő időben történő felismerésére. Ez a figyelemfelhívás eddig minden év május 17-én, a WHO által meghirdetett Hypertonia Világnapon történt. A mozgalom ezt egy egész hónapra terjeszti ki.

Magyarországon a 3,5 millió hypertoniás beteg mellett nagyszámú olyan egyén él, aki nem tud emelkedett vérnyomásáról. Ezért Magyarország is jelentkezett a mozgalomba – a Magyar Hypertonia Társaság koordinációjával. Ez lehetőséget teremt hazánkban is a nem ismert vagy nem rendszeresen gondozott hypertoniás betegek felismerésére, megtalálására és ezt követően a megfelelő ellátásukra.

A vérnyomásmérő helyek terveink szerint a hypertonia centrumok, decentrumok, szakambulanciák, a társ-társaságok szakrendelései, a háziorvosi rendelők és a gyógyszertárak lesznek. Önkéntesek segítségével közösségi rendezvényeken, bevásárlóközpontokban is sor kerülne vérnyomásmérésre. A vérnyomásmérést önként vállalók felvilágosítást kapnak a mozgalom célkitűzéséről és beleegyező nyilatkozatot írnak alá. A mérést végző orvos, gyógyszerész, nővér, asszisztens, orvostanhallgató 12 kérdéses adatlapot tölt ki (életkor, nem, antihypertenzív kezelés, diabetes, dohányzás, alkoholfogyasztás, kardiális esemény, stroke), majd ülő helyzetben 5 perc után, egy-egy perces szünettel, háromszor megméri a vérnyomást és a szívfrekvenciát. A mért értékeket ugyancsak beírja az adatlapra.

Az adatlapot a Regionális Központba kell majd eljuttatni és onnan kerül tovább a Magyar Hypertonia Társaság Nemzeti Központjába, ahol az adatok anonim módon elektronikus rögzítésre, illetve a Nemzetközi Koordinációs Központban továbbküldésre kerülnek.

2017. május 1. és 31. között a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban legalább naponta 1-2 egyén, a hypertonia szakellátóhelyeken 50-100 egyén vérnyomásmérése és a közösségi helyeken változó létszámú önkéntesek bevonása lehetővé tenné Magyarországról 10.000 egyén adataival hozzájárulni a mozgalomhoz. Ez a létszám a hazai epidemiológiai adatok reprezentatív mintája is lenne.

Forrás:  a Magyar Hypertonia Társaság vezetősége nevében:  Prof. Dr. Kiss István az MHT elnöke és Prof. Dr. Járai Zoltán az MHT főtitkára

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga felhívása  

http://www.hypertension.hu

Képforrás: http://www.hypertension.hu és https://www.facebook.com

vérnyomásmérés

 

 

No Comments

Comments are closed.