Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874

Megfelelő mozgással a jobb életkilátásokért

A  világon az emberek közel egyharmada szív- és érrendszeri betegségek következtében hal meg.

Az American Heart Association (Amerikai Szív Társaság) meghatározása szerint a szívkoszorúér-betegség egyik kockázati tényezője a fizikai aktivitás hiánya vagy túlzottan alacsony szintje.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulását illetve súlyosbodásának megelőzését szolgálja a mozgásképesség növelése és a cardiorespiratory fitness (CRF), azaz az oxigén-felhasználás hatékonyságát és a keringési állóképességet javító fitnesz, amit aerob fitnesznek is szokás nevezni. Aerob típusú mozgás minden túlzott szívritmus emelkedés nélküli, kitartóan végzett mozgástevékenység, pl. a kocogás, a tempós séta vagy a biciklizés. A lényeg, hogy ilyenkor a szervezet oxigén jelenlétében „égeti el” a zsírt.

Már bizonyíték is van rá

Szaúd-arábiai kutatók megvizsgálták, hogy a CRF-nek milyen hatása van a szív- és érrendszeri morbiditásra (egy év alatt megbetegedő illetve a betegségben szenvedők arányára) és a mortalitásra (a betegség következtében bekövetkező halálesetek számára).

A Springer Natur által közölt vizsgálati eredmények* alapján egyértelmű, hogy a CRF fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek következtében bekövetkező halálesetek valamint az összes haláleset számának csökkentésében. Pozitív hatása van szívinfarktus, magas vérnyomás, cukorbetegség, pitvarfibrilláció, szívelégtelenség és stroke esetén is. Legújabban az aerob típusú testmozgás rákmegelőzésben kifejtett pozitív hatása is előtérbe kerül.

*a cikk összefoglalója itt olvasható

No Comments

Comments are closed.