Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874

Mit mér az InBody?

A megfelelő testösszetétel fél egészség

Az InBody készülék fájdalommentesen, gyorsan nyújt adatokat a szervezet összetételéről, az aktuális állapotáról, és kiválóan alkalmas a test összetételére ható folyamatok megfigyelésére.

 

Mit mér a készülék?

ÁSVÁNYI ANYAG SZINTET:
Az InBody a test globális ásványi anyag szintjét méri és kifejezetten a csontokban lévő ásványi anyag szintet is kalkulálja. Ezzel az adattal segít megítélni a csontritkulás fennállását, mértékét illetve a kialakulásának kockázatát.

 

TESTZSÍR-SZÁZALÉK / TÖMEGET:
A testben lévő zsír egy része a bőr alatt, míg másik része a testen belül helyezkedik el. A szervek között található, ún. zsigeri zsír túl magas értéke 50%-kal is növelheti az akut szívelégtelenség kockázatát.  A zsírszövet össztömege, megoszlása, illetve a test egészéhez viszonyított aránya fontos szempont az egészség megítélésében. Optimális, ha ez az arány férfiaknál 10-20%, nőknél: 18-28%.

VÁZIZOMTÖMEGET:
A készülék képet ad a vázizomzat tömegéről, illetve a zsírmentes testtömegről (ez esetben számítható a csontok és egyéb szövetek tömege is). A test egészéhez illetve a testzsírhoz viszonyítva a vázizomzat tömegét következtetni lehet az edzettségen túl akár az immunrendszer állapotára, az inzulinrezisztenciára és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára is.

SZEGMENTÁLT ZSÍR MENNYISÉGÉT:
Az elemzés azt az (általában szemmel is látható) tényt mutatja, hol raktároz leginkább zsírt a szervezet. Ebből akár alacsony zsírszázalék mellett is következtetést vonhatunk le a testalkatról, ami különösen az ún. alma típusú hízásra hajlamos pácienséknél fontos.

SZEGMENTÁLT IZOM ELHELYEZKEDÉST:
Az elemzés kimutatja az izomzat esetleges aszimmetriáját, ami kialakulhat egyes sportok hatására (eltérő módon terheli a testrészeket) vagy baleseteket, műtéteket követően, illetve egyes betegségek kísérő tünetekén.

FOLYADÉK MENNYISÉGET:
A teljes test, a az izom és a zsír tömege mellett az eszköz következtetni enged a szervezetben található folyadék mennyiségére is, így pl. a vízhajtó gyógyszerek hatékonyságára, illetve azok megfelelő dózisára is lehet következtetni.

SÚLYKONTROLL:
Az eszköz számszerűsíti az ajánlott fogyás vagy hízás mértékét, kilóban megadva.

ALAPANYAGCSERE MÉRTÉKE ÉS AJÁNLOTT MOZGÁSFORMÁK:
A mért értékek alapján a műszer megadja, hogy a páciens szervezetének az alapműködéséhez mekkora kalóriabevitelre van szükség, illetve azt is, hogy az optimális testösszetétel eléréséhez mekkora energiabevitel szükséges. A jelenlegi adatok ismeretében arra is példát szolgáltat személyre szabottan, hogy egyes mozgástípusokkal egységnyi időtartam alatt mennyi kalória égethető el.

TESTÖSSZETÉTEL TÖRTÉNET:
Az ismételt mérések alkalmával (rendelőnkben a páciens TAJ számát használjuk az egyértelmű azonosításra) az InBody gép grafikonon ábrázolja a testösszetétel változását. A változások hatásának megítéléséhez érdemes azonos körülmények mellett végezni a mérést!

MIKOR KOCKÁZATOS ELVÉGEZNI A VIZSGÁLATOT?
Amennyiben implantátum van a páciens szervezetében, akkor figyelembe kell venni, hogy a szilikon implantátumot az eszköz zsírszövetként azonosítja (mivel a zsírszövethez hasonlóan a szilikon sem vezeti az elektromos áramot), a fém implantátumot pedig izomként azonosítja (mivel a vázizomhoz hasonlóan a fém is vezeti az elektromos áramot).

Terhesség korai időszakárában figyelemmel kell lenni arra, hogy noha elvileg nem károsítja a magzatot a vizsgálat, nem történt olyan kísérlet, mely ezt egyértelműen alátámasztja.

MIKOR TILOS ELVÉGEZNI A VIZSGÁLATOT?
Amennyiben a páciensnek pacemakere van, akkor TILOS a vizsgálatot elvégezni.

Az InBody készüléket kipróbálhatja rendelőmben

1027 Budapest, Margit krt. 54. I. em. 1.

Rendelés: minden csütörtökön 16:00 órától

Bejelentkezés és időpont egyeztetés: +3620-327-4874

Képforrás: internet – www.inbodyusa.com

No Comments

Comments are closed.