A megfelelő ösztrogén szint mind férfiakban, mind pedig nőkben nagyon fontos. A magas ösztrogénszint nőkben növeli a mellrák kockázatát[1], fokozza az elhízást, megnő a vízvisszatartás, a PMS (premenstruációs szindróma) és a hangulat ingadozások kockázata. A férfiakban a magas ösztrogén szint elhízáshoz, gynecomastiahoz (értsd: melled nő) és prosztata problémákhoz vezet.
Hogy mitől lesz a férfiakban magas az ösztrogén szint? Az ösztrogénnek férfiakban is fontos szerep jut, így van egy enzim (aromatáz), ami átalakítja a tesztoszteront (a drága tesztoszteront!) ösztrogénné. Amíg csak az egészséges működéshez szükséges mennyiség alakul át nincs is baj. Viszont: ha elhízuk, a zsírszövetben is termelődik aromatáz ami nagy mennyiségben kezdi a tesztoszteront ösztrogénné alakítani. Így nem csak az ösztrogén lesz magas, de a tesztoszteron alacsony.[2,3]
Az alacsony tesztoszteron következtében:
- nő a bármilyen okból bekövetkező halálozás veszélye:
- szív- és érrendszeri betegségek valószínűsége 2,5-szeresre nő,
- daganatos megbetegedések valószínűsége 3,5-szeresre nő.[3,4,5]
- nő a magas vérnyomás kockázata és a merevedési zavar valószínűsége.[6,7]
- csökken az izomtömeg és az izomerő.
Az ösztrogént tehát kontroll alatt kell tartani. Hogyan tudjuk elősegíteni a megfelelő ösztrogén szintet az étrend segítségével? Illetve, hogyan tudjuk csökkenteni az ösztrogén szintünket amennyiben úgy érezzük, hogy ezzel problémánk van?
Az ösztrogén lebontásának első lépése az ösztrogén ösztronná való oxidálása. Ezt követően az ösztront több enzim is képes tovább alakítani. Annak függvényében, hogy a 2-es, 4-es vagy 16-os szénatomot „támadják meg” ezek az enzimek, eltérő hatású vegyületekhez jutunk:
- 2-es szénatomon bekövetkező tovább alakítás egy inaktív vegyületet eredményez.
- 4-es pozíció illetve a 16-os szénatom módosítása erős ösztrogén hatással rendelkező vegyületeket eredményez (amik nem mellesleg fokozott szabad gyök termeléshez vezetnek).[8]
Emlékezzünk: a máj azért bontja le az ösztrogént, mert már nincs rá szükség – tehát ha egy olyan anyag képződik aminek ugyanolyan a hatása az baj!
A májunkban mind a 3 metabolikus útvonal jelen van. Egészséges emberekben is megtalálható mind a három metabolit. Viszont, azt kimutatták, hogy minél kisebb a C2:C16 termékek aránya (minél több aa C16 a C2-vel szemben), nőkben annál nagyobb a valószínűség a mellráknak.[9,10,11]
Hogyan tudjuk ezt az arányt növelni (emelni a C2-es és csökkenteni a C4 ill. C16 útvonalakat)? Úgy, hogy olyan ételeket fogyasztunk amik fokozzák a 2-es átalakításért felelős enzimek (lsd. lejjebb szerk.) mennyiségét a májban, és csökkentik a többi útvonalat elősegítő fehérjék aktivitását[12]:
- napi szinten fogyasszunk keresztesvirágúakat (brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta) 250-500 g mennyiségben (ezzel, mint később látni fogjuk, két legyet ütünk 1 csapásra)
- fogyasszunk rendszeresen fekete és zöld teát,
- használjunk kurkumát és curryt fűszerként,
- együnk rendszeresen olajos magokat, pl. diót,
- naponta együnk meg 25 g frissen összetört lenmagot (salátára szórva vagy a turmixba téve).[13]
Ha ezeket megtesszük akkor biztosítjuk, hogy az ösztrogén a 2-es útvonalon keresztül alakuljon át. Viszont!
Az ösztrogén lebontása itt még nem ér véget: a májunk ezután olyan csoportokat kapcsol a metabolitokhoz, amiknek a segítségével a szervezetünkből könnyen kiüríthetők lesznek. Ezek a csoportok (gyakorisági sorrendben):
- szulfát (kén tartalmú csoport),
- glükuronsav,
- metilcsoport.[14]
A kapcsolást különféle enzimek végzik. Az étrendünkkel ezeknek az enzimeknek a mennyiségét is meg tudjuk növelni[12] – ha pedig nő a mennyiség, akkor nő a „kapcsoló képesség” is, vagyis több metabolitot tud a szervezet üríteni:
- napi 250-500 g keresztesvirágú zöldség (brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta) fogyasztása
- napi 1 citrom leve, vagy más citrusféle fogyasztása,
- Rooibus, fekete és zöld tea
- Koffein (fekete kávé, kakaó)
Összefoglalás: tartsuk az ideális tartományban az ösztrogénszintünket és könnyebb lesz a fogyás, jobb lesz a teljesítményünk és egészségesek leszünk. Az ösztrogén megfelelő lebontását az étrendünkkel tudjuk segíteni/támogatni: napi 250-500 g keresztes virágú zöldség, illetve rendszeres tea, kávé, kurkuma és lenmag fogyasztással.
Kiegészítés:
A lebontó enzimek:
A C2-es útvonalat végző enzimek:
- CYP1A2: működését és mennyiségét növeli:
- keresztes virágúak (napi 250-500 g brokkoli, kelbimbó, karfiol, stb.),
- zöld és fekete tea
- CYP3A4: működését és mennyiségét növeli:
- kurkuma (50-100 mg / kg)
A C4-es útvonalért felelős enzimek:
- CYP1B1
A C16-os útvonal enzimjei:
- CYP1A1: működését gátolja a fekete tea, kurkuma, dió, gránátalma
- CYP2C9
- Cyp3A5
A kapcsoló enzimek:
- SULT-ok (szulfotranszferázok): mennyiségét növeli:
- koffein (fekete kávé, kakaó, fekete és zöld tea – napi 2,10,50 mg /ttskg),
- A-vitamin (májban, tojásban, kiegészítőként – napi 2,10,50 mg/ttskg)
- UGT-k (glükuronil transzferázok): mennyiségét növeli:
- keresztesvirágúak (napi 5 serving vagy 250-500 g brokkoli, kelbimbó, fehér és lila káposzta, karfiol)
- citrom,
- Rooibus tea,
- fekete kávé,
- spárga,
- kurkuma,
- dió,
- rozmaring
- COMT-k (cathechol-O-metiltranszferázok)
Irodalomjegyzék:
1. J Natl Cancer Inst. 2004 Dec 15;96(24):1856-65. Endogenous estrogen, androgen, and progesterone concentrations and breast cancer risk among postmenopausal women. Missmer SA1, Eliassen AH, Barbieri RL, Hankinson SE.
2. Kaohsiung J Med Sci. 2008 May;24(5):240-7. doi: 10.1016/S1607-551X(08)70148-7. Association among metabolic syndrome, testosterone level and severity of erectile dysfunction. Yeh HC1, Wang CJ, Lee YC, Hsiao HL, Wu WJ, Chou YH, Huang CH.
3. Endocr J. 2015;62(5):423-30. doi: 10.1507/endocrj.EJ14-0555. Epub 2015 Mar 1. Lifestyle modification increases serum testosterone level and decrease central blood pressure in overweight and obese men. Kumagai H1, Zempo-Miyaki A, Yoshikawa T, Tsujimoto T, Tanaka K, Maeda S.
4. Eur Heart J. 2010 Jun;31(12):1494-501. doi: 10.1093/eurheartj/ehq009. Epub 2010 Feb 17.Low serum testosterone levels are associated with increased risk of mortality in a population-based cohort of men aged 20-79.
Haring R1, Völzke H, Steveling A, Krebs A, Felix SB, Schöfl C, Dörr M, Nauck M, Wallaschofski H.
5. Asian J Androl. 2015 Jan-Feb;17(1):26-31. doi: 10.4103/1008-682X.143248. Testosterone deficiency and cardiovascular mortality. Morgentaler A1.
6. J Clin Endocrinol Metab. 2008 Jan;93(1):68-75. Epub 2007 Oct 2. Low serum testosterone and mortality in older men. Laughlin GA1, Barrett-Connor E, Bergstrom J.
7. BJU Int. 2006 Jun;97(6):1278-83. Testosterone levels in men with erectile dysfunction. Martínez-Jabaloyas JM1, Queipo-Zaragozá A, Pastor-Hernández F, Gil-Salom M, Chuan-Nuez P.
8. J Clin Invest. 1983 Oct;72(4):1420-6. Metabolism of estradiol in liver cell culture. Differential responses of C-2 and C-16 oxidations to drugsand other chemicals that induce selective species of cytochrome P-450. Schneider J, Sassa S, Kappas A.
9. Epidemiology. 2000 Nov;11(6):635-40. Estrogen metabolism and risk of breast cancer: a prospective study of the 2:16alpha-hydroxyestrone ratio in premenopausal and postmenopausal women. Muti P1, Bradlow HL, Micheli A, Krogh V, Freudenheim JL, Schünemann HJ, Stanulla M, Yang J, Sepkovic DW, Trevisan M, Berrino F.
10. Proc Natl Acad Sci U S A. 1982 May;79(9):3047-51. Abnormal oxidative metabolism of estradiol in women with breast cancer. Schneider J, Kinne D, Fracchia A, Pierce V, Anderson KE, Bradlow HL, Fishman J.
11. J Natl Cancer Inst. 2012 Feb 22;104(4):326-39. doi: 10.1093/jnci/djr531. Epub 2012 Jan 9. Estrogen metabolism and risk of breast cancer in postmenopausal women. Fuhrman BJ1, Schairer C, Gail MH, Boyd-Morin J, Xu X, Sue LY, Buys SS, Isaacs C, Keefer LK, Veenstra TD, Berg CD, Hoover RN, Ziegler RG.
12. J Nutr Metab. 2015;2015:760689. doi: 10.1155/2015/760689. Epub 2015 Jun 16. Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. Hodges RE1, Minich DM2.
13. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Feb;16(2):256-62. Changes in 2-hydroxyestrone and 16alpha-hydroxyestrone metabolism with flaxseed consumption: modification by COMT and CYP1B1 genotype. McCann SE1, Wactawski-Wende J, Kufel K, Olson J, Ovando B, Kadlubar SN, Davis W, Carter L, Muti P, Shields PG, Freudenheim JL.
14. J Natl Cancer Inst Monogr. 2000;(27):113-24. Estrogen metabolism by conjugation. Raftogianis R1, Creveling C, Weinshilboum R, Weisz J.
Forrás: https://adamsap.com – szerző: Ádám Norbert
No Comments