Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874

Tovább szeretne élni egészségesen? Lépjen és mérjen (jól)!

„Megtettem a napi 10ezer lépést!” Dicséretes! De tényleg ennyit lépett? Mindenképpen érdemes mérni a napi lépésszámot, és az esti eredmény tükrében átgondolni a napot, de tisztában kell lenni azzal, hogy a mért érték nem minden esetben tükrözi a valóságot.

Egy rendkívül érdekes publikáció jelent meg az Orvostovábbképző Szemle 2020. márciusi számában, melynek szerzője dr. Speer Gábor. A cikk arról szól, hogy megbízhatóan mérhető-e mobillal a lépésszám? A cikk bevezetőjében szerepel, hogy a járás sebessége összefügg a mortalitással és a mobilitással. A járás sebessége 0-3,0 m/s, a versenygyaloglásé 1,0-4,2m/s, míg a lassú futásé 3,0-7,0 m/s. A járás sebességét a lépések hosszából és a lépések számából lehet megállapítani.

Nem mindegy a technika

Lépésszámot számos eszközzel lehet mérni: okosórával, mobillal, ám nem mindegy, hogy ez natív lépésszámláló, vagy beépített gyorsulásmérő, giroszkóp (szögelfordulást, szögsebességet mér) vagy GPS alapú lépésszámláló. Utóbbi esetében figyelembe kell venni, hogy az egy helyiségben végzett lépések (pl. edzőterem) nem lesznek „elszámolva”. A giroszkóp az egyik legfontosabb szenzor az okoseszközökben, amely valójában nem lépést számol, hanem a test gyorsulásaiból számítja ki bonyolult módon a lépések számát. A szerző felhívja a figyelmet, hogy az alkalmazott technikától függően 52%-os is lehet a lépésszámlálás pontatlansága. De az sem mindegy, hogy hol viseli valaki a lépésszámláló eszközt (táskában hordva a mobil lényegesen alulbecsülheti a lépésszámot, a legpontosabb, ha a kézben van a mobil), mert ettől függően 41%-os lehet a pontatlanság.

Fontos a sebesség

Megemlíti a szerző, hogy egyes vizsgálatok szerint a lépésszámlálók többsége csak akkor mér megbízhatóan, ha a járási sebesség legalább 0,9 m/s, a lassú járásnál akár 60%-os is lehet a tévedés. Ez különösen lényeges szempont az idősek és az elhízottak számára! De fontos ez azért is, mert emiatt általában a háztartási munka során megtett lépések sem kerülnek be a mért lépésszámba.

Így válasszunk

A szerző azt ajánlja, hogy próbáljunk ki minél több alkalmazást, döntsük el, hogy melyik tetszik, vegyük figyelembe, hogy GPS-t használ vagy sem, aztán mérjük meg a pontosságát számolással: ha 10%-nál kevesebbet téved, akkor ez lesz a számunkra megfelelő.

No Comments

Comments are closed.