Dr. Barna István belgyógyász, a magasvérnyomás-, vese- és zsíranyagcsere betegségek szakorvosa
+3620-327-4874
diabétes

Túlsúly nélkül is veszélyeztetett? – Diabétesz

Van rá tudományos bizonyíték, hogy a sovány emberek 18%-ának károsodott az anyagcseréje. A lábban lévő zsírtömegtől is függ.

Diabétesz. Minden ötödik vékony embernek magas a kockázata a diabéteszre. A Deutschen Zentrums für Diabetesforschung (DZD) kutatói (Tübingen) derítették ezt ki, és a „Cell Metabolism” című szaklapban nyilvánosságra is hozták. „A vékonyak egészségesek – ez a szabály nem mindig igaz”, mondják a kutatók. A komplex betegségekre nincsenek egyszerű magyarázatok. Tudományos ismeretek szerint a vékony emberek 18%-ának károsodott az anyagcseréje. A kockázatuk, hogy szívinfarktusban, stroke-ban vagy más kardiovaszkuláris betegségben szenvedjenek, vagy meg is haljanak, összehasonlítva az egészséges anyagcserével rendelkező emberekkel, több mint háromszorosa. Ez nagyobb, mint az egészséges anyagcserével rendelkező túlsúlyos embereké.

Norbert Stefan (DZD és Egyetemi Klinika Tübingen) az okok vizsgálatánál felfedezte, hogy az érintett karcsú egyéneknél csak kevés zsír tárolódott a lábakban – ez egy funkciózavar. A kutatók véleménye szerint az orvosoknak tanulmányozniuk kell, hogy akinek a lábán kevés a zsír, károsodott-e az anyagcseréje, vagy van e metabolikus szindrómája. A metabolikus szindróma a belső szervek zsírlerakódásain vagy a vérnyomáson keresztül nyilvánul meg.

A túlsúly még mindig a legnagyobb kockázati tényező

„Az eredmények azt mutatják, hogy a 2-es típusú diabétesz egy nagyon heterogén betegség”, mondja a Német Diabetes Társaság korábbi elnöke, Baptist Gallwitz. A vizsgálatok szerint arra a következtetésre jutottak, hogy még a vékony emberek is rossz hatással lehetnek az inzulinra a saját testükben. „Hosszú ideig azonban nem volt válasz arra, hogy mely mechanizmusok a felelősek” – mondja Gallwitz. Ennek ellenére tisztázza: „az elhízás még mindig a diabétesz legnagyobb kockázati tényezője.”

A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) azt ajánlja a cukorbetegeknek, hogy törekedjenek a normális testsúlyra. Mindenkire, még a karcsú emberekre is érvényes, hogy a vörös feldolgozott húsok, a cukros üdítők és a tojás fogyasztása növeli a diabétesz rizikóját. Aki teljes kiőrlésű termékeket, zöldséget, gyümölcsöt és tejtermékeket fogyaszt, csökkentheti a kockázatot.

Forrás: diepresse.com

Képforrás: pixabay.com

 

No Comments

Comments are closed.